کدنویسی دربرابر برنامه نویسی: تفاوت هایی که باید بدانید!
برخی از کهنهکارهای برنامه نویسی معتقد هستند که برنامه نویسی با کدنویسی تفاوت دارد. اگر شما میتوانید کدنویسی کنید، الزاما نمیتوان گفت که یک برنامه نویس هستید!
اگر شما هم از آن دسته افراد هستید که این دو واژه را در موقعیت های مختلف به جای هم استفاده میکردید، بهتر است بدانید این دو مفهوم با هم متفاوت هستند.
کدنویسی مهارت فهمیدن و درک سینکتس و ساختار یک زبان برنامه نویسی است در صورتی که برنامه نویسی توانایی پیاده سازی یک ایده یا یک فکر به وسیله زبان برنامه نویسی است که در نهایت یک مشکل یا مسئله را حل کند.
در ادامه این مقاله از سایت پرتقال در این دو مفهوم پر استفاده در صنعت توسعه نرم افزار، عمیق تر میشویم تا درک اساسی از تفاوت های آنها داشته باشیم.
کدنویسی چیست؟
همینطور که ما با زبان انسانی، با انسان ها ارتباط برقرار میکنیم و حرف میزنیم برای برقراری ارتباط با کامپیوترها هم نیاز است که زبان آنها را بلد باشیم.
به زبان کامپیوترها اصطلاحا زبان ماشین گفته میشود. حالا زبان برنامه نویسی پلی است میان زبان ماشین و زبان انسانی! یعنی وقتی ما برنامه ای را در زبان برنامه نویسی مینویسیم، آن برنامه ابتدا به زبان ماشین ترجمه میشود و سپس کامپیوتر آن را میفهمد.
زبان های برنامه نویسی زیادی داریم که هر کدام برای اهدافی استفاده میشوند. اما بیشتر آنها مسیر اجرا برنامه یکسانی دارند.
- در همه آنها باید سینکتس و قوانین برنامه نویسی را رعایت کنید.
- بیشتر آنها کمپایلر دارند (ابزاری که برنامه را به زبان ماشین تبدیل میکند)
- در نهایت کامپیوتر کد را میفهمد و آن را اجرا میکند.
حتما بخوانید: آموزش مقدماتی پایتون برای تازه کارها
همانطور که گفته شد زبان های برنامه نویسی زیادی داریم که شما میتوانید کد خودتان را بنویسید. به توانایی نوشتن کد با زبان برنامه نویسی تا برنامه آنطور که دولوپر میخواهد کار کند، کدنویسی میگوند.
هر خط از کدها به کامپیوتر میگویند که کامپیوتر چه کاری انجام دهد و به فایلی که چندین خط کد دارد یک اسکریپت میگویند.
اسکریپت ها فقط وقتی میتوانند خروجی مطلوب را به شما بدهند که کمپایل و اجرا شوند. شما باید اسکریپت خودتان را به برنامه تبدیل کنید. کمپایل در واقع فرایند تبدیل زبان برنامه نویسی به زبان ماشین است تا درنهایت کامپیوتر آن را بفهمد و این
برنامه فرقی ندارند که بازی باشد، وب اپلیکیشن باشد یا ...
به طور خلاصه کدنویسی یعنی نوشتن خط کد های زیاد برای ساخت یک برنامه.
برنامه نویسی چیست؟
اگرچه کدنویسی بخش بزرگی از چرخه توسعه نرم افزار محسوب میشود اما ضروری ترین بخش آن نیست. برای اینکه یک برنامه بسازید باید مراحل و قدم های زیادی را طی کنید. این قدم ها شامل طراحی، تست، نگه داری، ایده پردازی و... میباشد.
برنامه نویسی تنها کدنویسی نیست بلکه حتی شامل تجزیه و تحلیل و بهینه سازی الگوریتم ها نیز میشود. ضرورت وجود برنامه نویسی از زمان کدنویسی شروع میشود. برنامه نویس ها باید با طرح کلی برنامه آشنا باشند. پس برنامه نویسی فقط کدنویسی نیست!
ویژگی های برنامه نویسی و کد نویسی
1-وسعت
کدنویسی زیرمجموعه برنامه نویسی است. در کدنویسی شما مجموعه ای از کدها، دستورالعمل ها را به زبانی که کامپیوتر میتواند درک کند تبدیل میکنید. قبل از اینکه کدنویسی کنید باید یک دید کلی از برنامه و پروژه داشته باشید. در این مراحل اغلب کدنویس ها از شبه کدها استفاده میکنند تا یک طرح کلی از برنامه بسازند.
شبه برنامه ها روش غیر رسمی برای نشان دادن این است که چگونه برنامه کار میکند.
همانطور که به نظر میرسد و واقعا هم اینطور هست، برنامه نویسی دامنه وسیع تری دارد و کدنویسی زیرمجموعه ای از برنامه نویسی محسوب میشود.
2-مهارت
کدنویس ها به طور معمول از دستورالعمل ها و شرایط نوشتن کد پیروی میکنند. به عنوان یک کدنویس فقط لازم است که روی سینتکس زبان برنامه نویسی مسلط باشید.
اما یک برنامه نویس برای به دست آوردن مهارت های لازم در تجزیه تحلیل و طراحی و نوشتن الگوریتم ها و منطق برنامه ها نیاز به سال ها تلاش و کسب مدارک علمی دارد. همچنین در این راه، برنامه نویس باید تجربه های شخصی خودش را هم کسب کند.
یک برنامه نویس باید بتواند ساختار الگوریتم های پیچیده را درک و ایجاد کند. همچنین برنامه نویس باید ایده پرداز و خیال پرداز خوبی باشد!
برنامه نویس ها به کدنویس ها میگویند که برنامه را چگونه بنویسند و خودشان در تجزیه و تحلیل و بهینه سازی کدها نقش دارند.
حتما بخوانید: پایتون یا R کدام بهتر است؟
3-ابزارها
اگر شما کدنویس باشید، برای کدنویسی تنها به یک ویرایشگر ساده کد نیاز دارید. حتی ممکن است notepad هم نیاز شما را برطرف بکند! اما یک سری ابزار دیگر برای توسعه برنامه وجود دارد که میتواند به شما کمک کند. این ابزارها در مراحلی مثل اشکال زایی و دیباگینگ و طراحی GUI برنامه و آنالیز عملکرد برنامه و... به شما کمک زیادی میکنند.
برخی از این برنامه ها که به کمک کدر ها می آید: Eclipse – BootStrap – Delphi – ATOMو...
اما از آنجایی که برنامه نویسی دامنه وسیع تری دارد، در برنامه نویسی با ابزارهای پیشرفته تری سر و کار دارید. این برنامه ها شامل Git و Github و ابزارهای تحلیل مثل Apache Spark میشوند.
4-نتیجه
در کدنویسی، نتیجه نهایی کار یک یا چند اسکریپت هستند که فقط دستورالعمل های داده شده به کامپیوتر را شامل میشنود.
در برنامه نویسی، نتیجه نهایی کار یک برنامه کامل، یک وب اپلیکیشن یا ... است، به زبان ساده اگر برنامه نویسی را یک کتاب بدانیم، کدنویسی یک فصل از آن کتاب است.
5-پشتیبانی
کدنویسی و برنامه نویسی هر دو جامعه گسترده ای از متخصصین را دارا هستند. وبسایت هایی مثل گیت هاب، Toptal و Stackoverflow.com همیشه میتوانند به برنامه نویس ها و کدنویس ها (چه حرفه ای و چه مبتدی) کمک کنند.
مقایسه کدنویسی و برنامه نویسی رو به روی هم!
کدنویسی فرآیندی است که دستورالعمل ها به زبان کامپیوتری نوشته و فهمیده میشوند. کدنویسی یکی از زیرمجموعه های برنامه نویسی است. و برنامه نویسی چیزی وسیع تر از کدنویسی محسوب میشود.
به عنوان یک کدنویس شما باید سینتکس و مفاهیم زبان های برنامه نویسی را بدانید. به عنوان یک برنامه نویس شما باید مهارت های فکری و تحلیلی بالا به همراه کمی کدنویسی بلد باشید.
ابزارهای استفاده شده: Eclipse, Bootstrap, Delphi, ATOM و ... Git، Github، Apache Spark و..
نتیجه گیری
به عنوان نتیجه گیری باید بگوییم که کدنویسی شغل مطلوب تری در دنیای امروزی محسوب میشود. چون به مهارت های زیادی نیاز ندارد و فقط تمرین و زمان کافی نیاز دارید. اگر مهارت های کدنویسی را به طور خیلی عالی یاد بگیرید میتوانید فرد مهمی در پروسه توسعه نرم افزار داشته باشید.
برنامه نویس ها مهارت های و تکنیک های تحلیلی و آماری خوبی دارند و اگر ناامید نشوید باید بگویم برای اینکه برنامه نویس شوید باید یک استعداد ذاتی و ژنتکی داشته باشید! البته هیچ چیزی نیست که با تلاش نتوان انجام داد اما اگر یک شغل بی دردسر تر میخواهید کدنویسی را انتخاب کنید.